fbpx

Flat design: Helder, modern en minimalistisch ontwerpen

 In Design

In een eerdere blog schreven we al over skeuomorphisme en waarom dit langzamerhand aan het verdwijnen is. Kort terugpakkend houdt skeuomorphisme in dat je een digitaal element net zo ontwerpt zoals deze er in het echte leven uitziet, en dat vaak zo gedetailleerd mogelijk. Deze ontwerpkeuze zorgde ervoor dat beginnende digitale gebruikers duidelijk zaken konden herkennen, omdat ze sprekend leken op de ‘real-life’ tegenhangers.

Vandaag de dag begrijpt praktisch iedereen alle basisprincipes van digitaal navigeren en design. Je neefje van 3 ontdekt de tablet nog voordat hij de speeltuin weet te vinden, en zelfs je oma is in staat om te appen en digitale verjaardagskaarten rond te sturen. Door deze overgang in het kennisniveau van gebruikers zien we ook een overgang in designvoorkeuren. De vervanger van het veelgebruikte skeuomorphisme is een trend die alles vereenvoudigt en strakker maakt: flat design.

 

Plat en helder

Flat design wordt ook wel minimalistisch design genoemd. Dat is goed zichtbaar in de ontwerpen. Overdadige details worden eruit gelaten en we zien een terugkeer naar eenvoudigere iconen. Voorheen wilden ontwerpers online graag laten zien wat ze in huis hadden qua grafisch ontwerp. Knallende illustraties, schaduwen, realistische texturen en allerlei andere details werden in de ontwerpen gepropt. Net zoals bij kunststromingen zijn opvolgende designkeuzes vaak reacties op elkaar, waarbij opvolgers zaken compleet anders aanpakken dan bij de voorgangers. Dit contrast zien we ook bij skeuomorphisme en flat design. Bij flat design zijn alle overdadige aspecten gemeden, en blijven we over met de basis.

Het prettige van dat minimalistische is dat het heel strak en helder overkomt op de gebruiker. Geen overdreven poespas en overmatige visuele pracht, eenvoud is waar het om draait. Duidelijke iconen die door elke digitale gebruiker vandaag de dag prima herkend worden. Veel ademruimte in het design. Betekent dit dat flat design erg saai is geworden op visueel vlak? Dat valt erg mee, door gebruik van vrolijke kleuren en fijne lettertypes hoeft flat design alles behalve saai te zijn.

 

Waarom flat design kiezen?

Flat design is niet voor niets zo populair geworden onder grote en kleine ontwikkelaars. Het grote voordeel van deze minimalistische vormgeving is het gebruiksgemak. Je gebruikers vinden door de strakke en heldere vormgeving eenvoudig waar ze naar op zoek zijn. Ze worden niet langer overweldigt met een overdaad aan details en vinden snel de kernbenodigdheden. Je bezoekers verbluffen met je ontwerpkunstjes is bij lange na niet meer het belangrijkste. Veel belangrijker is het om ze te helpen zo efficiënt mogelijk te vinden waar het ze om draait. Het gebruiksgemak leidt weer tot hogere conversies, wat een veel interessanter doel is. Want die zullen ervoor moeten gaan zorgen dat je inkomstenbron alles behalve ‘flat’ zal zijn. En daar zal elke ontwerper achter willen gaan staan.

Recent Posts

Laat een reactie achter