fbpx

Grafische design trends: dit zijn de 7 grootste van het moment

 In Design, Webdesign

Design staat nooit stil. Design vloeit van de ene opvatting naar de andere; wat gewaardeerd werd in 2016, spreekt ineens niet meer aan in 1017. Trends komen en gaan, en het is aan jou, de ontwerper, om bij te blijven. De grafische design trends in dit artikel zijn nú actueel. Benieuwd hoe je hier op in kan haken, zodat je ‘on top of your game’ kan blijven? Hier volgen de 8 meest opvallende trends en ontwikkelingen op designgebied:

  1. Kleur bekennen

Kleuren mogen weer gezien worden! De afgelopen jaren lag bij velen de focus op neutrale, veilige kleuren. Veel zwart-wit, veel witruimte, en als het moest aanvulling met zachte kleuren. Het werkte voor een grote naam als Apple, en als gevolg sprongen velen op dezelfde boot. Anno 2017 is de kleur weer helemaal terug. Pagina’s mogen gerust opvallen en leven helemaal op door het gebruik van vlotte, felle kleuren. Mix ze met een zachtere achtergrondkleur om het niet te overdadig te maken, gebruik de juiste kleuraccenten en laat je designs stralen als nooit tevoren.

  1. Minimalisme in optima forma

Het klinkt als een clash na opvoering van ons eerste punt, maar ook minimalisme vormt een belangrijke grafische design trend. Dat komt omdat minimalisme de afgelopen jaren ook veelal verkeerd begrepen is geweest. Minimalisme werd synoniem met basic, kaal, neutraal. Zonde, want met een vlot kleurenpalet komt minimalisme juist extra goed uit de verf. Prikkelend kleurgebruik zorgt ervoor dat andere zaken, zoals overdadige details, weer weggelaten kunnen worden. En dat levert weer strakke, functionele ontwerpen op.

Aansluitend op dit minimalisme is het flat design, wat skeuomorphisme al een tijdje aan het verdrukken is. In onze eerdere blogs kun je meer lezen over flat design en skeuomorphisme.

  1. Authentieke fotografie

Nadat we al jaren hebben moeten kijken naar cliché stockfoto’s in allerlei uitingen is de behoefte naar authenticiteit groot. Posters, flyers, websites, allen worden ze volgepropt met dezelfde overdreven standaardimages van blije studenten/werknemers etc. Hoog tijd dus om daar verandering in te brengen. Het hoeft niet eens veel effort te kosten. Bijna iedereen heeft vandaag de dag wel toegang tot redelijke camera-apparatuur, en zelf éven de moeite nemen om wat originele foto’s te schieten kan een wereld van verschil maken. Dit eigen beeldmateriaal zorgt voor een authentiekere ervaring en maakt het geheel direct een stuk persoonlijker. De mensen in de foto’s zijn échte werknemers die bij jou werkzaam zijn, geen modellen die ongemakkelijk poseren voor wat extra schnabbel inkomsten. Die authentieke uitstraling zien je klanten, en ze zullen deze persoonlijke touch ongetwijfeld waarderen. Bovendien werkt het drempelverlagend: ze krijgen een beter beeld van de personen waarmee ze te maken hebben, wat prettig is in een gezichtloze online wereld.

authentieke fotografie

Bij ons geen stockfoto van je standaard ‘man-in-pak’. De échte gezichten achter Falqon Creative

  1. Handgemaakte illustraties en iconen

De speelsheid die we bij het kleurgebruik waarnemen zien we ook terug in andere grafische design elementen in uitingen. De persoonlijke touch die we bespraken in het vorige punt keert niet alleen terug in fotografie, maar ook in de rest van de vormgeving. Veel grote sites schakelen talentvolle tekenaars en illustrators in om hun pagina’s te verrijken met luchtige, vlotte illustraties. Iedere artiest geeft zijn/haar eigen persoonlijke touch mee aan de gemaakte illustraties, iconen en symbolen. Het is authentiek, origineel en past bij de trend om te onderscheiden met eigen beeldspraak.

  1. Gewaagde typografie

Wie onze blogs over typografie leest weet het al: typografie is één van de belangrijkste pijlers in design. Een font kan een design maken of breken. Vandaag de dag beschikken we over enorme scala’s aan lettertypes, elk met eigen doeleinden en bestemmingen. De tijd waarbij elke pagina een handjevol standaardfonts had om uit te kiezen is voorbij. Met typografie kan je heerlijk spelen en experimenteren. Gelukkig lijken veel vormgevers dat ook te beseffen en zien we al meer gave typografische keuzes in grafische design terugkeren.

Wil je meer weten over hoe je het juiste lettertype kiest voor de job? Of ben je benieuwd hoe je het beste meerdere fonts kan combineren? Lees dan eens onze Typografie Topic artikelen.

  1. De inzet van Google Fonts

Aansluitend op het vorige punt is dit een belangrijke reden waarom we al meer spannende fonts tegenkomen op het web. Het benutten van Google Fonts heeft het voor webdesigners een stuk makkelijker gemaakt om mooie designkeuzes te maken op het gebied van typografie. Google Fonts worden op elk apparaat correct weergegeven en bieden daardoor een grote mate van toegankelijkheid. Op het moment van schrijven zijn er 818 font families beschikbaar, genoeg om het juiste font te vinden voor elke gelegenheid.

google fonts

  1. GIF me more

Zeg het met GIF’jes. Vooral op social media en in online communities zien we een sterke toename in het gebruik van deze bewegende afbeeldingen. Hoewel die omschrijving de lading tegenwoordig eigenlijk al niet meer dekt. Veel GIF’s vertellen een heel verhaal en zijn in feite video’s zonder geluid geworden. Dat verklaart mogelijk ook de populariteit, aangezien het een bepaald niveau aan gebruiksgemak met zich meebrengt. In lang niet elke situatie is het wenselijk om geluid te hebben. Veel mobiele gebruikers surfen er op los als ze onderweg zijn, en dan wil je je medemens niet vervelen met spontane explosies aan audiofragmenten. Bovendien laden GIF’s snel, en zijn ze sneller te bekijken dan video’s. Het zijn kleine behapbare stukjes content, die toch een verhaal op zich kunnen vertellen. Een foto zegt misschien meer dan 1000 woorden, maar een GIF kan die 1000 woorden frame voor frame uitbeelden.

Recent Posts

Laat een reactie achter