Typografie Topic: Zo vind je dat ene lettertype waar je naar op zoek was3 min. leestijd

In Design

Je bent lekker aan het surfen, en ineens zie je het: een prachtig lettertype die je maar wat graag zou gebruiken in je eigen vormgeving. Maar hoe kom je aan het font, zonder de hele broncode van de site door te moeten spitten? In dit artikel bespreken we meerdere tools die je kunnen helpen om vlot te ontdekken met welk lettertype je te maken hebt.

Fount

Een hele fijne tool om te achterhalen welk font een website hanteert is Fount. Fount sleep je in je bookmarks/favorieten en van daaruit klik je de tool aan zodra je op de beoogde site bent. Vervolgens kan je met een muisklik de tekst aanklikken waarvan je het lettertype wil achterhalen. De tool geeft je vervolgens de benaming, lettergrootte en stijl (regular, italic, bold etc.). Als het een Google font betreft, kan je zelfs direct op een link klikken naar de bijbehorende Google fontpagina, om meer over het lettertype te ontdekken. Van daaruit kan je zelfs embed codes overnemen om direct gebruik te maken van het font, ideaal!

 Fount Resultaat

Font Squirrel Matcherator

Soms zijn tekstelementen op pagina’s niet te selecteren door gebruikers. Mocht je toch willen ontdekken welk font er voor dergelijke teksten gebruikt is, dan is de Font Squirrel Matcherator een praktische. Hier krijg je namelijk de mogelijkheid om een afbeelding te uploaden. Maak een screenshot van de pagina, laadt de afbeelding in op de Matcherator en selecteer welke tekst je bedoelt. Het is verstandig je selectie te beperken tot een duidelijk stuk tekst, waarbij slechts één font te zien is in jouw selectiekader. Vervolgens gaat Font Squirrel zoeken en krijg je de best matchende resultaten getoond. Deze tool is ook te vinden op Fontspring.

Identify fonts by sight

Lukt het niet aan de hand van selectie of het uploaden van een afbeelding? Dan zou je het eens kunnen proberen op fonts.com. Deze site geeft je namelijk de optie om zelf te bepalen met welk font je te maken hebt. Dit doe je door een aantal vragen te doorlopen, waarbij ze je vragen stellen over karakteristieke eigenschappen van bepaalde letters. Dit kost iets meer effort dan de eerder genoemde tools, maar is een mooie oplossing voor de aanhouders onder ons, die kost wat kost willen ontdekken welk lettertype ze tegengekomen zijn.

Identify fonts by sight

Identifont

Heb je niet direct het voorbeeld bij de hand, maar kan je je nog wel bepaalde details herinneren? Dan kan Identifont je mogelijk uit de brand helpen. Weet je misschien nog een stukje van de naam, dan kan je dat hier invoeren. Misschien heb je wel de naam van de ontwerper meegekregen, of weet je dat het font op een bepaald lettertype lijkt. Dan kan je zoeken op de naam van de ontwerper of de naam van het gerelateerde font. Ook hier kan je een vragenlijst doorlopen om erachter te komen, vergelijkbaar met die van fonts.com.

 

Hopelijk heb je met deze tools dat voortvluchtige lettertype weten op te sporen, zodat je deze naar hartenlust kan toepassen in je eigen vormgeving. Dit is nog maar een greep aan het scala aan hulpmiddelen die te vinden is. Je staat er dus niet langer alleen voor, zoekt en gij zult vinden!

Laat een reactie achter