Typografie Topic: Lettertypes combineren in je designs4 min. leestijd

In Design

Vaak kan het interessant zijn om meerdere lettertypes te combineren in je vormgeving. Of het nu gaat om designs van flyers/posters, teksten op je website of uitnodigingen. Toch kan het een hele uitdaging zijn om passende fonts te kiezen die goed samen gaan. Voor veel beginnende ontwerpers is het al een flinke klus om één lettertype te vinden die lekker werkt, laat staan twee of meer. Het kiezen en combineren is een sterke gevoelskwestie waar niet altijd direct een goed of fout te benoemen is. Toch zijn er enkele basisprincipes en tips te benoemen die je kunnen helpen bij je keuze:

Contrast en overeenkomst

Contrast, dat is een belangrijke kernpeiler wanneer je voor de keuze staat om twee fonts te combineren. Als de lettertypes teveel op elkaar lijken valt het verschil mogelijk niet op bij je publiek, of wekt het misschien de indruk dat het een foutje is geweest en geen bewuste keuze. Contrast zorgt voor een duidelijke hierarchie, twee (of meer) verschillende lettertypes, ieder hun eigen doel en positionering. Het geeft orde, maar creëert tegelijkertijd ook leven in je design.

Tegelijkertijd moet je wel bewaken dat de lettertypes niet lijnrecht tegenover elkaar staan. Als ze geen enkele aansluiting bij elkaar vinden wekt het ook de impressie dat ze maar lukraak samengevoegd zijn. Kijk daarom ook naar gedeelde aspecten als de letterhoogte, gelijksoortige vormen of andere vormgevingselementen die raakvlakken hebben. Als je fonts wat elementen bevatten die overeenkomen, sluiten ze visueel mooier bij elkaar aan, terwijl ze toch genoeg verschillen om leven in de brouwerij te brengen.

Serif + Sans Serif

Een goed houvast bij het combineren van twee lettertypes is de keuze voor een combinatie van een serif en sans serif lettertype. Het geeft direct een duidelijk contrast in je design. Daarbij hebben serif en sans serif fonts elk hun eigen kracht en gebruiksvoordeel. Gebruik bijvoorbeeld een sans serif lettertype voor de kop/header, omdat die zich daar sterk voor lenen. Het oogt ‘clean’ en het strakke, moderne voorkomen trekt eenvoudig de aandacht van je publiek. Vervolgens kan je een serif font gebruiken voor de grotere stukken tekst, omdat deze in grote blokken tekst over het algemeen prettiger weglezen. Zeker wanneer je eindresultaat gedrukt zal gaan worden.

Meer weten over serif en sans serif? We schreven een heldere uitleg in dit Typografie Topic.

Letterfamilies

Het kan prettig zijn om bij je combinatie de keuze te maken uit fonts afkomstig uit dezelfde letterfamilie. Veel lettertypes zijn onderdeel van een grotere selectie, vaak van dezelfde maker. Een keuze maken uit deze letterfamilie kan prettig zijn, omdat ze deels karaktereigenschappen overeen hebben, maar vaak toch voldoende een eigen identiteit hebben. Helemaal ideaal als een fontfamilie zowel een serif als sans serif font bevat, zodat je deze kan combineren.

Hoeveelheid

De algemene regel die designers meekrijgen luidt dat het verstandig is om niet meer dan 2 à 3 lettertypes te combineren in een tekst. Als je lukraak voor elk aspect een leuk lettertype uitzoekt, wordt het al snel rommelig en vormt het niet langer een geheel. Twee of drie fonts, met elk hun eigen rol, zorgen ervoor dat het overzichtelijk blijft, niet rommelig oogt en de hierarchie in stand blijft. Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen te bedenken. Sommige designs leven juist op dankzij een weelderige mix aan fonts. Het is echter een hele kunst om dat goed in te schatten, en het gaat vaker mis dan goed. Het is daarom ook aan te bevelen om in het algemeen vast te houden aan enkele lettertypes met duidelijk doel en nut. Less is more, een sterke combinatie van twee degelijke lettertypes haalt vaak meer uit dan een ‘mixed bag’ aan fonts.

Experimenteer, kijk en leer

Design blijft een sterke gevoelskwestie en is daarnaast natuurlijk erg subjectief. Wat de een bewondert, bekijkt de ander met groots afschuw. Typografie is een vak apart, en gevoel hiervoor ontwikkelen kost tijd. Daarom vormen de bovenstaande tips en basisregels een fijn houvast voor beginnende vormgevers. Dat betekent uiteraard niet dat het vaste wetten zijn waar nooit van afgeweken mag worden.

Ontwerpen blijft veel experimenteren en dat willen wij ook zeker niet ontmoedigen. Kijk goed om je heen in het dagelijkse leven, bewonder teksten op etiketten, kijk naar de lettertypekeuzes in grote tijdschriften. Leer van grote ontwerpers en borduur eens voort op bestaande designs die aanspreken. Experimenteer zelf met combinaties, bekijk het van een afstand en denk goed na waarom ze wel of niet werken. Zo ‘mix and match’ je je vormgeving vanzelf naar een hoger niveau.

Digitale hulp

Gemak dient de mens: mocht je er zelf even niet uitkomen, dan is deze site een leuke aanrader. Op Font Pair kan je eenvoudig goedwerkende combinaties uitzoeken op basis van verschillende categorieën. Ook kan je handmatig zoeken naar de namen van fonts. De database bevat alleen Google fonts, dus enkele grote bekenden zal je hier niet vinden, maar Font Pair biedt wel een leuke eenvoudige manier om inspiratie op te doen. Ideaal voor de beginnende designer die even vastzit.

Laat een reactie achter