fbpx

Je portfolio aanvullen met fictieve projecten, hoe pak je dat aan?

 In Design, Webdesign

Het portfolio: een onmisbare tool voor elke designer, van beginner tot ervaren professional. Met je portfolio laat je zien wat je in huis hebt, wat voor opdrachten en werkzaamheden je kunt handlen, en welke (grote) namen al hun vertrouwen in jou gelegd hebben. Het opbouwen hiervan is een taak die tijd vergt, aangezien je eerst projecten moet hebben afgerond voordat je ze op kan nemen in jouw portfolio presentatie. Over tijd zul je meer en meer opdrachten voltooid hebben en kan je de werken waar je trots op bent toevoegen.

Maar hoe pak je dat aan als beginnend ontwerper? Als je nog studeert of nog maar net een eigen bedrijfje gestart hebt zullen de opdrachten niet meteen binnenstromen. Het opbouwen van een goede naam en een klantenbestand kost tijd. Toch wil je ergens beginnen en zal je toch moeten tonen wat je in huis hebt, zodat je die eerste projecten binnen kan slepen. Veel beginnende designers proberen daarom voor zichzelf fictieve projecten te bedenken om uit te werken. Op die manier kan je vast ervaring opdoen, zodat je goed voorbereid bent op het moment dat de eerste echte opdrachten binnen beginnen te stromen.

Hulp genereren

Zelf fictieve projecten en opdrachten bedenken kan best lastig zijn. Je wilt het niet te makkelijk voor jezelf maken en het vergt de nodige creativiteit om zelf een heel project uit je duim te zuigen. Je zou het web kunnen afstruinen naar echte opdrachten om als leidraad te houden. Het lastige is natuurlijk dat lang niet alle opdrachtgevers op de voorhand hun opdrachten online zullen zetten. Vaker zullen zij met een wens of vraagstuk direct aankloppen bij designbureau’s.

Wij vonden twee tools die jou goed op weg kunnen helpen om aan de slag te gaan met fictieve projecten. Op Briefbox vind je uiteenlopende designprojecten om op te pakken. De vrolijk ogende site bevat een library die duidelijk ingedeeld is in allerlei designcategorieën. Daarbij bieden ze tegen betaling ook een aardig scala aan aanvullende diensten. Zo kan je dan jouw ontwerpen uploaden op de site, waarbij de community erop kan reageren en feedback kan geven. Ook krijg je dan toegang tot een tutor die jou feedback en tips&tricks geeft. Dat geeft net even wat extra motivatie om mooie werken af te leveren. Als gratis gebruiker kan je ook prima uit de voeten met Briefbox, op het moment van schrijven staan er zo’n 90 gratis briefings op, genoeg om flink aan de slag te kunnen gaan.

Briefbox projecten

 

Een stuk eenvoudiger van opzet is /Brief van Manuel Oppol del Rio. Hij biedt een random generator die willekeurige project briefings produceert. Je kiest het soort opdracht en het vakgebied waarvoor je aan de slag wilt gaan en met één druk op de knop ligt er een briefing voor je klaar. Het prettige van deze tool zijn de specifieke eisen en voorwaarden van de fictieve opdrachtgevers die erbij staan. Zaken als gewenste kleurcombinaties, deliverables en stijlvoorkeuren worden benoemd. Verder zijn de briefings redelijk beknopt, maar voldoende om goed mee uit de voeten te kunnen.

Genoeg opties om mee aan de slag te gaan dus! Nu is het aan jou om prachtige werkjes op te leveren aan de hand van deze briefings. Maak je portfolio compleet en indrukwekkend, zodat fictieve werkzaamheden snel over kunnen gaan in echte (en hopelijk goedbetaalde) werkzaamheden.

Recent Posts
Comments

Laat een reactie achter