
In de jongere jaren van zoekmachines was de opzet vrij eenvoudig. De gebruiker tikt zijn zoekwoorden in, en de zoekmachine zoekt naar resultaten die matchen met de ingevoerde opdracht. Niets meer, niets minder. Vandaag de dag zijn we al vele stappen verder, en zijn zoekmachines haast persoonlijke assistenten geworden, die meedenken en helpen om zo relevant mogelijke inhoud te vinden. Zo spreken we nu ook over de zogenaamde semantische zoekmachine. Wat houdt dat in, hoe profiteren we ervan en wat betekent het voor je SEO strategie? Je leest het hier.
Een semantische zoekmachine kijkt niet langer alleen naar de ingevoerde woorden, maar is in staat om verder te kijken naar de zoekvraag. Hij is in staat om te analyseren wat de gebruiker vraagt, en kijkt bij het aanbieden van zoekresultaten verder naar de inhoud van dat zoekresultaat. Er wordt gekeken naar de zin, alinea en volledige tekst op de pagina van het resultaat. Sluit de inhoud aan op de zoekvraag van de gebruiker? Dan wordt deze getoond. Dit voorkomt dat je als gebruiker resultaten ziet die helemaal niet relevant voor je zijn.
Denk bijvoorbeeld aan een gebruiker die wil weten wanneer het voor het laatst flink gestormd heeft in Nederland. Als hij intypt ‘noodweer Nederland’ zal hij artikelen krijgen over stormen in ons eigen kikkerlandje. Ben je pas in een vechtpartij belandt, en ben je nieuwsgierig wanneer jezelf verdedigen als noodweer wordt gezien, dan typ je misschien ‘noodweer recht’ in. Bij de zoekfunctie ‘noodweer Nederland’ weet de zoekmachine dat je waarschijnlijk informatie over het weersverschijnsel zoekt, en krijg je geen juridische praat voorgeschoteld. Net zoals je geen artikelen gaat krijgen over noodweer dat recht over Nederland trok, wanneer je ‘noodweer recht’ invoerde.
Voordelen voor gebruikers
Voor gebruikers is de semantische zoekmachine een heerlijke uitkomst. Je krijgt sneller gewenste resultaten te zien en hoeft dus niet langer door diverse niet relevante pagina’s heen te waden. De zoekmachines zelf hebben hier ook baat bij uiteraard. Het vergroot de gebruiksvriendelijkheid, en tevreden gebruikers zijn terugkerende gebruikers.
Daarnaast maakt het het ook makkelijker voor gebruikers om vragen te stellen aan de zoekmachine. Je hoeft niet langer op enkele sleutelwoorden te zoeken, maar kan ook je vraag voluit stellen. De semantische zoekmachine weet door de vele vragen die hij krijgt hoe een vraag opgebouwd is en welke informatie hij kan gebruiken om je het juiste resultaat voor te schotelen. Daardoor kan je vliegensvlug op je wenken bediend worden. Typ je bijvoorbeeld ‘Hoe oud is Frans Bauer?’ in, dan krijg je onderstaand resultaat te zien:
Je krijgt ook meteen een kleine biografie te zien en voorbeelden van zijn werken, mogelijk relevante informatie voor iemand die zoekt naar de leeftijd van ons zangtalent. Je kunt dit uitproberen met diverse zoekvragen. Ben je bijvoorbeeld even vergeten hoe het nieuwste album van de Red Hot Chili Peppers heet? Schrijf het eens uit als vraag in Google, en voilà, je weet het.
Betekenis voor SEO
Voor je SEO betekent dat ook dat je je minder zal gaan moeten richten op het verwerken van specifieke keywords, en het regelmatig terug laten keren van deze zoekwoorden. Veel belangrijker is het om ervoor te zorgen dat je een heldere, kwalitatief sterke tekst aflevert. Als je bijvoorbeeld een designbureau hebt, en een pagina schrijft over je werk, benoem dan ook eens wat gerelateerde termen als ontwerp/ontwerpen, vormgeven etc. Het leest een stuk lekkerder weg als je als lezer niet steeds hetzelfde woord tegenkomt, en het helpt tegelijkertijd de zoekmachine context te geven. Google en haar concurrenten hebben complete databases vol gelinkte termen, en zullen snel begrijpen waar je tekst om draait als ze meerdere van die termen tegenkomen in het gehele verhaal. Ga natuurlijk geen zoekwoorden spammen in je tekst, dan loop je de kans om juist afgestraft te worden. Je schrijft hoofdzakelijk voor je lezers, de zoekmachine is vandaag de dag slim genoeg om zichzelf een heel eind te redden.
Wil je meer weten? Lees hier verder over het schrijven van goede SEO teksten. Hoe het juist niet meer moet, vind je in ons artikel over achterhaalde SEO tactieken.
No comment yet, add your voice below!