Goede teksten schrijven kan al een hele kunst zijn. Het wordt nog complexer als je wilt dat je tekst niet alleen gewaardeerd wordt áls hij gelezen wordt, maar dat hij ook daadwerkelijk door velen gelezen zal worden. Om je teksten vindbaar te maken op het web komt er een stukje kennis bij, genaamd SEO. Voluit Search Engine Optimization genoemd, houdt in dat je teksten zo eenvoudig mogelijk gevonden kunnen worden door zoekmachines.

Die zoekmachines zorgen er op hun beurt weer voor dat mensen je tekst weten te vinden en gaan lezen. In dit artikel bespreken we 8 tips om de vindbaarheid van je teksten te vergroten. Zo schrijf je teksten die zowel zoekmachines als lezers gelukkig maken:

  1. Focus op de doelgroep, niet op Google

Dit klinkt natuurlijk wat tegenstrijdig in een artikel over optimisatie voor zoekmachines, maar het is wel een zeer belangrijk punt. Probeer niet te geforceerd te schrijven om Google, Bing e.a. aan de haak te krijgen. Dat leidt vaak tot teksten die niet prettig weglezen en oninteressant overkomen op je lezers. Daarbij zal je mogelijk onbewust te vaak het zoekwoord gaan benoemen, waardoor zoekmachines het kunnen categoriseren als spam.

Schrijf liever een tekst die natuurlijker overkomt en de doelgroep aanspreekt die je probeert te bereiken en overtuigen. Kies een toon die past bij deze doelgroep en probeer niet te veel bezig te zijn met het aanhalen van bepaalde termen.

  1. Behoud je eigen schrijfstijl

Aansluitend op het eerste punt, zorg ervoor dat de tekst jouw persoonlijke stijl blijft uitademen. Bij het schrijven van goede SEO teksten let je misschien wel meer op het slim indelen en inrichten van je tekst. Maar bovenal is het van belang dat je vlotte teksten schrijft die prettig weglezen. Gevonden worden is belangrijk, maar als je bezoekers vervolgens halverwege je tekst afhaken kom je nog niet ver.

seotekst-2

  1. Zorg voor een juiste zoekwoorddichtheid

Benoem een zoekwoord te veel en zoekmachines gaan ervan uit dat je pagina spam bedraagt. Maar haal je het zoekwoord te weinig aan, dan bestaat weer de kans dat je niet goed gevonden wordt. De algemene aanbeveling bedraagt een percentage tussen 2-5%. In de praktijk houdt dat in dat je een bepaald zoekwoord zo’n 2 tot 5 keer mag aanhalen in een stuk van 100 woorden.

Het verschilt natuurlijk per tekst hoe vaak het nodig is om het begrip te noemen. Zorg er daarom vooral voor dat het niet onnatuurlijk over gaat komen. Verweef de zoekterm op een natuurlijke wijze in je vertelling en ga het niet overdrijven.

  1. Benoem het zoekwoord in de titel en in je inleiding

Belangrijk voor een sterke vindbaarheid is dat je je kernbegrip benoemd in de titel en je inleiding. Dat zijn toch de eerste stukken tekst die zowel je bezoekers als zoekmachines gebruiken om te bepalen wat de inhoud is. Door hier het zoekwoord te plaatsen valt je tekst in het oog; zowel bij menselijke speurneuzen als bij zogenoemde “crawlers”, bots die webinhoud indexeren en opslaan in databases.

  1. Maak direct in de inleiding duidelijk wat je over wil brengen

Je inleiding is meer dan alleen een handvat voor beoogde zoekwoorden. In je inleiding laat je weten wat over wil brengen; aan de hand daarvan bepalen lezers of ze jouw tekst kunnen gebruiken. Schrijf vlotte, heldere inleidingen waarin direct duidelijk wordt waar de rest van de tekst over zal gaan. Dit zorgt ervoor dat in de zoekresultaten snel te ontdekken valt waar je tekst over gaat, en dat voorkomt teleurstelling en afhakers.

  1. Gebruik duidelijke tussenkoppen

Titels van tussenkoppen worden ook geanalyseerd door zoekmachines en daar wordt grote waarde aan gehecht. Als je in tussenkoppen duidelijke kernbegrippen benoemd en belangrijke zoekwoorden aanhaalt, vergroot dat de vindbaarheid van je tekst.

  1. Verwijs naar interessante interne en externe links

Als je een begrip of zoekterm koppelt aan relevante links, kunnen zoekmachines dat eenvoudig herkennen. Goede verwijzingen vergroten de kans dat je vindbaar bent met je artikelen. Zoekmachines zien graag dat hun gebruikers goed geholpen worden, en succesvol doorlinken naar relevante content helpt daarbij. Zowel interne links als externe links kunnen hierbij helpen.

Het mooie van externe links is dat een wisselwerking kan ontstaan. Verwijs je door naar andere (onafhankelijke) sites en beginnen deze ook terug te verwijzen naar jouw content, dan schept dat vertrouwen. Blijkbaar wordt je inhoud online gewaardeerd door anderen, waardoor zoekmachines eerder bereid zijn om jouw pagina hoog in de resultaten te tonen. Wederom, zoekmachines willen graag een zo hoog mogelijke kwaliteit bieden, zodat zoveel mogelijk mensen van hun service gebruik maken. En de doorverwijzingen dienen voor de zoekmachines als een soort kwaliteitscontrole: Het laat zien dat jouw inhoud interessant kan zijn voor webgebruikers.

  1. Schrijf een passende meta-omschrijving

De meta-omschrijving heeft geen directe invloed op de SEO, aangezien die daar niet in meegenomen wordt. Het helpt dus niet meteen de vindbaarheid, maar zorgt er wel voor dat er vaker geklikt wordt op de link als je gevonden wordt. De meta-omschrijving is de tekst die zoekmachinegebruikers zien onder de link naar je site. Als deze tekst beknopt en helder duidelijk maakt wat ze gaan vinden, zullen ze eerder geneigd zijn om er op te klikken.

Het helpt om ook in dit stukje tekst het zoekwoord duidelijk naar voren te brengen, zodat deze extra opvalt. De zoekwoorden worden namelijk gehighlight in het zoekresultaat. Het resultaat: men ziet waar ze op gezocht hebben en zullen sneller doorklikken naar jouw artikel.

 

 

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment