Het klinkt erg abstract, het zogenaamde Internet of Things. Toch hoeft het helemaal niet zo zweverig te zijn. De kans is groot dat je in je dagelijkse leven al regelmatig gebruik maakt van onderdelen die te verbinden zijn met dit begrip. Zij het nou in de sportschool, thuis op de bank, of zelfs onderweg. In dit artikel bespreken we The Internet of Things en laten aan de hand van enkele voorbeelden zien dat het geen verre toekomstpraat hoeft te zijn; de netwerken bevinden zich al lang om ons heen.

The Internet of Things omschrijft een netwerk van apparaten, die zelfstandig verbonden zijn met het internet en het netwerk gebruiken voor het delen en ophalen van informatie. Al deze apparaten samen vormen zo de infrastructuur van onze moderne informatiemaatschappij. Alledaagse gebruiksvoorwerpen zijn verbonden met het internet en gebruiken deze om informatie uit te wisselen of op te halen, om op basis daarvan keuzes te maken. Vaak klinkt The Internet of Things nog als een obscure toekomstvisie. Een toekomst waarbij apparaten al onze taken uit handen nemen en allerlei processen autonoom uitvoeren. Toch maken we al lang gebruik van allerlei handige snufjes die onderdeel zijn van het Internet of Things:

Slimme thermostaten

Je ziet er ongetwijfeld regelmatig reclames van voorbij komen: Slimme thermostaten en andere hulpjes in huis om de temperatuur, het licht etc. te regelen. Misschien heb je de technologie zelfs al omarmd, en bedien je deze zaken nu al via je smartphone. Even de kachel omhoog zetten, net voordat je vanuit kantoor de auto instapt richting huis. Of onderweg bedenken dat je vergeten bent de lamp in de hal uit te zetten; milieubewust als je bent zet je alsnog de schakelaar om, rechtstreeks vanuit de app. Smart thermostaten worden volop gepromoot en zijn bij energieleveranciers vaak zeer goedkoop of zelfs gratis te verkrijgen. Ze zijn verbonden met het online netwerk zodat jij met gemak op afstand je huis op temperatuur kan houden en energie kan besparen. Die verbinding maakt dit een perfect voorbeeld van een apparaat dat onderdeel is van The Internet of Things.

Draagbare apparaten: Wearables

Als je enkele jaren geleden had verkondigd dat we horloges zouden gaan dragen die allerlei informatie konden ophalen en verzamelen, zou je waarschijnlijk raar aangekeken worden. Inmiddels zijn smart watches al lang gemeengoed, enthousiast opgepikt door gadget fanaten. De horloges communiceren via netwerken met de smartphones van de gebruikers, en verzamelen tegelijkertijd ook allerlei data over de gebruiker zelf. Zit je te lang stil? Dan adviseert je horloge je om even de benen te gaan strekken. Is er slecht weer op komst? Dan krijg je een melding zodat je snel een droge plek op kan zoeken.

En natuurlijk zijn smart watches niet de enige draagbare producten die onder The Internet of Things te scharen zijn. Denk maar eens aan de talloze fitnessbandjes die veel meer info verzamelen dan puur de hartslag, om zo passende adviezen te geven aan de gebruikers.

Smart Cars

Flitsende nieuwe auto’s worden niet meer gepromoot op hun robuustheid, snelheid of zuinigheid. Nee, connectiviteit, dat is het nieuwe toverwoord! On-board wifi zorgt ervoor dat alle inzittenden verbonden zijn met het web, maar een telg van de familie mag ook niet vergeten worden: het voertuig zelf. Er wordt volop geëxperimenteerd met slimme voertuigen, die zelfstandig allerlei informatie verzamelen en daarop kunnen adviseren of handelen. Verkeersinformatie ophalen en doorgeven aan de bestuurder, de omgeving scannen voor mogelijke gevaren, niets is te gek. Alle sensoren en verbindingen die daarbij komen kijken zorgen ervoor dat zelfs voertuigen niet langer offline entiteiten zullen zijn. Zo zullen ook auto’s stapje bij beetje al meer onderdeel gaan uitmaken van het Internet of Things.

Dit zijn nog maar enkele voorbeelden van producten die onderdeel uitmaken van het rap groeiende Internet of Things. Dit netwerk strekt zich uit over allerlei gebieden. Denk maar eens aan boeren die hun oogsten in de gaten houden door slimme technologie die elk aspect in de gaten houdt, van luchtvochtigheid tot rijpheid en groei. Of werp eens een blik aan alle huishoudelijke apparaten die designers al verbonden hebben met het digitale netwerk: Van slimme koelkasten die signalen doorsturen wanneer de melk op is, tot koffiezetapparaten die ingeschakeld kunnen worden op afstand. Zo kan je tegen je partner zeggen dat de koffie al klaar staat, wanneer hij/zij thuiskomt, zonder dat je ook maar een stap in je eigen huis hebt hoeven zetten. Als dat geen verbinden is, weten wij het ook niet meer.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.