Typografie Topic: Serif & Sans Serif, Kerning, Tracking en Leading4 min. leestijd

In Design

Vandaag bespreken we een mix aan basiselementen die in de typografie van belang zijn. We maken het onderscheid tussen twee hoofdgroepen lettertypes, elk met hun eigen charmes en toepassingen. Het verschil zal snel duidelijk worden. Subtieler zijn de aspecten die daarna worden beschreven: Het gaat hierbij om diverse elementen die de witruimte, afstand en leesbaarheid sterk kunnen beïnvloeden. Voor de leek lijken het misschien subtiele details, maar de impact op de tekst kan groots zijn. Tijd om te kijken naar een aantal belangrijke typografie basics:

Serif & Sans Serif

Lettertypes kunnen natuurlijk op allerlei vlakken van elkaar onderscheiden worden, maar in de basis wordt vaak onderscheid gemaakt tussen twee hoofdgroepen: Serif en Sans Serif. Serif duidt alle lettertypes aan met wat we in het Nederlands schreven noemen, halen en stroken met de pen aan het eind van een karakter. Dit om de letter net wat meer ‘karakter’ mee te geven. Serif stroomt dan ook voort uit het ouderwetse schrijfwerk met de hand, en is over het algemeen net wat prettiger weg te lezen dan sans serif lettertypes wanneer ze op tastbaar leesvoer geschreven of gedrukt staan. Veel romans gebruiken dan ook serif lettertypes, om de lange lappen tekst prettig leesbaar te houden. Een bekend serif font is Times New Roman, een lettertype dat tijdenlang veelgebruikt is, gepopulariseerd als standaardlettertype in de alombekende tekstverwerker Word.

typografie
bron: design.tutsplus.com

 

Vandaag de dag verliezen serif lettertypes grondgebied en maken veelal plaats voor sans serif fonts. Sans serif lettertypes zijn het moderne antwoord op de klassiekere serif vormen. Deze letters zijn strak, bevatten geen uitsteeksels of andere halen met de pen. Het is niet meer dan logisch dat sans serif fonts vaak de voorkeur krijgen anno 2017: sans serif fonts zijn namelijk prettiger leesbaar bij gebruik op digitale platformen. Nu computers, smartphones en allerlei andere digitale apparaten niet meer weg te denken zijn uit ons dagelijks leven, is het logisch dat sans serif fonts de voorkeur krijgen, met hun strakke, simplistische vormgeving die beter overkomt op beeldschermen. Daarnaast zijn sans serif fonts ook veel in gebruik op posters en in andere designs als kopteksten, door de strakke, moderne look die ze uitstralen. Een geliefd sans serif font onder veel designers is Helvetica, waar we recent al een artikel aan gewijd hebben.

Kerning

Kerning beschrijft de witruimte tussen individuele letters. Het bepaalt hoe letters op elkaar aansluiten en een fatsoenlijke kerning kan de leesbaarheid vergroten. De meeste (digitale) lettertypes hebben een vooraf bepaalde standaardkerning, die prima werkt. In sommige gevallen kan het lonen om letters wat meer ruimte ten opzichte van elkaar te geven, of juist wat strakker tegen elkaar aan te plaatsen.

Als lettercombinaties met elkaar botsen, kan het helpen om ze iets meer ruimte te geven door de kerning aan te passen. Een stijlvolle oplossing die voornamelijk bij drukwerk is toegepast is het gebruik van zogenaamde ligaturen. Ligaturen zijn aaneengesloten lettercombinaties, specifiek ontworpen om er netter en natuurlijker uit te zien dan het geval zou zijn bij een clash. Ligaturen worden voornamelijk ingezet bij serif lettertypes, aangezien die meer uitstekende delen en details bevatten.

typografie
bron: design.tutsplus.com

 

Tracking

Waar kerning draait om de ruimte tussen individuele letters, draait tracking om de ruimte tussen woorden. Tracking bepaalt de algemene dichtheid van de tekst en kan tactisch ingezet worden om mooier uit te komen met de uitlijning van een alinea of blok tekst. Designers kunnen de tracking aanpassen om te voorkomen dat losse woorden/woordgroepen alleen blijven staan aan het begin of eind van een alinea of pagina. Dit zijn zogenaamde widows en orphans, de weduwe die alleen achterblijft aan het eind van het verhaal, of het weesje dat alleen begint op zijn pagina. Door zinnen met weinig woorden meer witruimte te geven krijgt de tekst meer balans, en voorkom je dat woorden eenzaam overblijven en zo te veel leegte creëren in je ontwerpen.

bron: design.tutsplus.com

 

Leading

De zogenaamde leading beschrijft de afstand en witruimte tussen twee regels tekst. De naam is afkomstig uit de vroege dagen van het drukwerk, waarbij letters nog met de hand gezet moesten worden in frames. Daar werden strips lood geplaatst tussen de zinnen, om het frame op te vullen, en de dikte van het stuk lood bepaalde daarmee de regelafstand. Het aanpassen van de leading kan weer positieve of negatieve effecten hebben op de leesbaarheid, algemene look van de tekst en de benutting van ruimte op de pagina’s.

typografie
bron: www.mmprint.com

Laat een reactie achter