Typografie Topic: De belangrijkste pijlers voor typografie op het web3 min. leestijd

In Design, Webdesign

Typografie is niet alleen belangrijk wanneer het aankomt op ontwerpproducten als posters, brochures of logo’s; ook op het web vormt het een kernpijler. Met alle designmogelijkheden die de hedendaagse online wereld biedt kunnen webdesigners zich volledig uitleven. Tegelijkertijd is het belangrijker dan ooit geworden dat webpagina’s prettig weglezen. Denk maar aan alle soorten en maten devices die toegang tot het internet hebben en waarmee jouw sites bekeken zullen worden. In deze typografie topic bespeken we de grootste pijlers voor web typografie: zo zorg je voor een website die prettig wegleest, zodat bezoekers vlot vinden waar ze voor kwamen en tevreden terug zullen keren.

Formaat

Een relatief eenvoudig element dat regelmatig wordt onderschat en vaak een pijnpunt is is het formaat. Het is van groot belang dat je teksten zonder al te veel inspanning leesbaar zijn voor je bezoekers. Houd hierbij rekening met het brede scala aan apparaten waarmee bezoekers je site bekijken. De tekst is misschien prima leesbaar op het grote beeldscherm van je desktop, maar is het ook nog te doen op het scherm van een tablet of smartphone? Bedenk ook dat lang niet iedereen even scherp ziet. Als het te veel moeite kost om een tekst fatsoenlijk te kunnen lezen zullen veel gebruikers afhaken, en dat is zonde. Bij twijfel over het formaat luidt het advies dan ook: maak het groter.

Web Typografie Formaat

Bron: Ilovetypography

Hierarchie

Je kunt uiteraard diverse designelementen gebruiken om tekstsoorten van elkaar te onderscheiden op het web. Tekstboxen, afkaderingen en kleuren kunnen hierbij helpen. Echter kan het ook een stuk eenvoudiger en minimalistischer opgelost worden, door aan de slag te gaan met de hierarchie van de typografie. Geef titels een zichtbaar groter formaat dan subtitels, en laat subtitels er weer groter uitzien dan de hoofdteksten. Verschillende tekststijlen (bold, italic) kunnen ook helpen om het onderscheid duidelijk te maken.

Een andere manier om onderscheid te creëren is het benutten van verschillende fonts. Hoe je dit het beste aan kan pakken lees je in ons artikel over het combineren van lettertypes.

Contrast

Met alle mogelijkheden op het gebied van vormgeving gaat het op hippe, moderne sites nog wel eens mis met het contrast. Een vlotte site vol frisse kleurcombinaties is gaaf, maar het risico is dat de leesbaarheid er nog wel eens onder moet lijden. Kijk goed of er voldoende contrast is tussen de letters en de achtergrond. Bedenk daarbij ook dat het prettiger leest als de tekst een donkerdere kleur heeft dan de achtergrondkleur. Teksten waarbij de achtergrond donker is en de teksten lichtgekleurd zijn, zijn voor velen niet fijn te lezen, zeker niet bij langere tekstblokken.

Web Typografie Contrast

Bron: Ilovetypography

Witruimte

Sommige ontwerpers proberen krampachtig zoveel mogelijk informatie op één pagina te krijgen. Het resultaat is vaak een layout met minimale witruimte, volgepropt met content. En deze witruimte is juist zo belangrijk als je richt op een fijne leeservaring. Witruimte geeft rust voor het oog, en vestigt tegelijkertijd de aandacht op de belangrijke (tekst)elementen. De informatie komt beter over bij de gebruiker en het kost hem minder moeite om deze te bekijken.

Geef je tekst dus de ademruimte die het nodig heeft. Creëer genoeg afstand tussen de regels en plaats extra ruimte tussen de alinea’s. Je lezers zullen het in dank afnemen: hoe minder moeite het kost om een tekst te lezen, hoe beter.

Meer lezen over de zin van witruimte? Bekijk dan hier onze blog over witruimte.

Laat een reactie achter